ISO 3251:2019

مواصفة قياسية دولية   الإصدار الحالي · اعتمدت بتاريخ ١٤ مايو ٢٠١٩

Paints, varnishes and plastics — Determination of non-volatile-matter content

ملفات الوثيقة ISO 3251:2019

الإنجليزية 8 صفحات
الإصدار الحالي
29.74 BHD

مجال الوثيقة ISO 3251:2019

This document specifies a method for determining the non-volatile-matter content by mass of paints, varnishes, binders for paints and varnishes, polymer dispersions and condensation resins such as phenolic resins (resols, novolak solutions etc.).

The method is also applicable to formulated dispersions containing fillers, pigments and other auxiliaries (e.g. thickeners, film-forming agents).

NOTE 1 The non-volatile-matter content of a product is not an absolute quantity but depends upon the temperature and period of heating used for the determination. Consequently, when using this method, only relative and not true values for non-volatile-matter content are obtained owing to solvent retention, thermal decomposition and evaporation of low molecular mass constituents. The method is therefore primarily intended for testing different batches of the same type of product.

NOTE 2 This method is suitable for synthetic rubber lattices, provided heating for a specific period of time is considered appropriate (ISO 124 specifies heating until the loss in mass of a 2 g test portion following successive periods of heating is less than 0,5 mg).

NOTE 3 In-house methods for determining non-volatile matter often include drying with infrared or microwave radiation. Standardization of such methods is not possible, since they are not generally applicable. Several polymer compositions tend to decompose during such treatment and therefore give incorrect results.

الأكثر مبيعاً

GSO 150-2:2013
 
مواصفة قياسية خليجية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
BH GSO 150-2:2015
GSO 150-2:2013 
مواصفة قياسية بحرينية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
BH GSO 2055-1:2016
GSO 2055-1:2015 
لائحة فنية بحرينية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال
GSO 2055-1:2015
 
لائحة فنية خليجية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال

اعتمدت مؤخراً

ISO/TR 4752:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Biotechnology — Inventory of methods for detection of microbiological contamination in mammalian cell culture
ISO 21043-3:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Forensic sciences — Part 3: Analysis
ISO 19984-2:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Rubber and rubber products — Determination of biobased content — Part 2: Biobased carbon content
ISO/TS 6417:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Microfluidic pumps — Symbols and performance communication